TOP 25 beste bollen

 • Jarenlange ervaring
 • Duurzaam en dynamisch bedrijf
 • Flexibel inzetbaar
 • Kwaliteit

Onze TOP 25 beste bollen

Wij kunnen honderden soorten voorjaarsbloeiende bloembollen leveren voor tuinen en parken. De 25 allerbeste zetten we hier in het zonnetje: ijzersterke soorten, de meeste betrouwbaar terugkerend of verwilderend, die iedere tuin een enorme impuls geven! Alle soorten worden kort beschreven en bovendien geven we tips voor toepassing, grondsoort, bezonning, plek in de tuin en combinatiemogelijkheden.

Iedere bol een eigen plek

Bloembollen zijn er in alle soorten en maten: van heel uitbundig en felgekleurd tot subtiel wit en porseleinblauw. Veel bloembollen, zoals de sierui, prairielelie en tulpen, passen prima in een zonnige bloemenborder, waar zij bloeien voorafgaand aan de zomerbloeiende vaste planten. Vooral in prairie/siergrassenborders, die hun hoogtepunt in de late zomer kennen, vormen bloembollen een geweldige aanvulling. Veel kleine bolgewassen zijn bosplanten, die prima passen op schaduwrijke plekken. Diezelfde kleine soorten passen vaak ook in een zonneborder: juist omdat ze zo vroeg bloeien maken ze die border jaarrond boeiend. Eenmaal uitgebloeid verdwijnen ze weer snel onder de grond om het volgende jaar talrijker tevoorschijn te komen. Of het nu om een minimalistische tuin gaat, een natuurlijke, moderne of klassieke tuin: bij iedere tuinstijl passen bloembollen, als je maar weet hoe je ze toepast en combineert: met elkaar, maar ook met andere planten!

Alle bollen uit de top 25 zijn ook verkrijgbaar bij Intratuin Lisse, wel zo makkelijk!

Allium nigrum

Een speciale allium die een halfrond bloemscherm heeft. Door de groen/witte kleur past ze in veel verschillende kleuren-schema’s. Mooi tussen geelgroene Alchemilla of Astrantia’s. Ook heel mooi met grijsbladige planten, zoals Artemisia en Salvia. Geweldig in een wilde bloemenweide.

Allium sphaerocephalon

Een van de makkelijkste alliums voor een zonnige plek. Door de late bloei in juni onmisbaar! De bijnaam Trommelstokje is goed gekozen. Mooi tussen siergrassen zoals Pennisetum, Stipa soorten en transparante planten zoals Thalictrum en Nepeta, of bijvoorbeeld tussen sierdistels en camassia. Kan zich uitzaaien.

Allium ‘Purple Sensation’

Een ijzersterke soort. Kan ook in de halfschaduw worden toegepast. Een paars/purperen kleur die mooi combineert met Astrantia, Knautia, Verbena bonariensis of met siergrassen.

Camassia leichtlinii ‘Caerulea’

Een bol die prima gedijt in ons klimaat op een licht vochtige standplaats. In mei/juni aarvormige bloei met helderblauwe stervormige bloemen. Mooi in border met Nepeta, alliums, geranium en siergrassen.

Tulipa ‘Royal Virgin’

Zuiverwitte triumph tulp.Een van de meest elegante tuintulpen en al jaren een favoriet! Prachtig tussen langbloeiende Helleborus maar eigenlijk past deze tulp overal.

Galanthus elwesii

Een bolgewasje dat in geen enkele tuin mag ontbreken! Sneeuwklokjes voelen zich vooral thuis op voedselrijke kleigrond, waar ze al snel enorme pollen maken, die na de bloei kunnen worden uitgegraven om ze vervolgens te splitsen en terug te planten. Ze passen overal: onder heesters, in het gazon of in de border. Geweldig samen met Crocus species en Scilla’s.

Hyacinthoides non-scripta

De echte boshyacint en in Engeland ‘Bluebell’.Op een paar plekken in Nederland nog te zien: magische bossen, die in april/mei helemaal blauw kleuren. Prachtig in een natuurlijke bostuin. Geweldig op een schaduwrijke, vochtige en voedselrijke plek tussen b.v.Tiarella.

Muscari latifolium

Donkerblauw druifje met een hemelsblauwe top en langbloeiend! Plant ze niet in te droge grond. Prachtig tussen, paarse of zwarte tulpen, zoals ‘Queen of Night’

Crocus tommasinianus ‘Ruby Giant’

Een cultivar van de boerenkrokus en een bekende stinzenplant. Een van de best verwilderende bolgewassen, vooral in een zonnig gazon of onder winterbloeiende heesters. Het is een subtiele crocus met een paars/lila kleur.

Allium ‘Gladiator’

Een hoge allium, met compacte en grote bloemen, die prima kan worden toegepast tussen vaste planten die pas in de hoogzomer bloeien. Hiermee verbergt u meteen het blad, dat minder mooi is. Zwevend boven siergrassen, zoals Panicum, Miscanthus en Molinia, maar ookmooitussennepetaensalvia.

Fritillaria meleagris

Een echte stinsenplant. Ook wel kievitjseitje genoemd. Fritillaria meleagris komt in Nederland van nature voor in natte graslanden. Ze bloeit met de karakteristieke gevlekte klokvormige bloemen in de periode april-mei. Houdt van een voedselrijke, vochtige grond. Ze kan wat schaduw hebben en doet het ook goed als onderbegroeiing bij struiken op halfopen plaatse

Narcissus triandrus ‘Thalia’

Een favoriete narcis. Rijkbloeiend en prachtige zuiver witte bloemen. Schitterend tussen Euphorbia amygdaloides var. robbiae, Geranium, struisvaren en salomonszegel. Onmisbaar in een witte tuin met o.a.damastbloem, leucojum, judaspenning en en witte tulpen.

Scilla siberica

De meest donkerblauwe onder de blauwe verwilderingsgewasjes. Mooi glanzend blad en rijkbloeiend op licht vochtige (bos)grond, schitterend onder voorjaarsbloeiende heesters zoals Magnolia of Viburnum en zet er dan eens Epimedium tussen.

Narcissus ‘Jetfire’

Een sterk narcisje met opvallende warm gele teruggeslagen bloemblaadjes en een naar voren stekend fel oranje trompetje. Mooi in het gras of gecombineerd met rustige bladplanten.

Crocus vernus ’Flower Record’

Een grootbloemige crocus. Crocussen houden van een zonnige standplaats, dus fleur er de saaie border in het vroege voorjaar mee op. In het gazon te combineren met onder meer Scilla mischtschenkoana of met andere crocussen. Fantastische bijenplant.

Tulipa ‘Spring Green’

Al lang een tuinfavoriet en makkelijk te combineren. Mooi samen met geelgroene bloeiende planten, zoals Smyrnium perfoliatum, Euphorbia, hosta’s, witte damastbloem, judaspenning en wit/groene salomonszegel.

Tulipa turkestanica

Een sierlijk ogend tulpje, dat meerdere stelen maakt en, mits op een zonnige plek, betrouwbaar terugkomt. Het blad is prachtig grijsblauw, de bloem grijzig aan de buitenkant. Mooi in het gazon of bloemrijk grasland of als tussenbeplanting van grootbloemige tulpen.

Tulipa ‘Queen of Night’

Een klassieker in elke border. IJzersterk zijn de combinaties met lila, mauve, blauw en wit. Bloeit relatief laat, dus laat haar voorafgaan door veel andere vroegbloeiende soorten. Een altijd winnende combinatie is die met de mauve tulp ‘Blue Diamond’ en de dubbelbloemige tulp ‘Black Hero’. Ook zwarte tulpen met koraal-/zalm-/ abrikoos-kleurige soorten vormen een geweldige combinatie.

Narcissus poeticus var. recurvus

De allerlaatste narcis van het seizoen, en wat voor eentje: stralend wit met een feloranje met groen ‘oogje’, ook wel ‘fazanten oogje’ genoemd. Prachtig in grote hoeveelheden in gazon of bloemenweide. Ook mooi tussen late tulpen, zoals ‘Queen of Night’, ‘Black Hero’ en de oranje ‘Ballerina’

Tulipa clusiana

Ook wel ‘Lady Tulp’ genoemd: een hoogtepunt van schoonheid en elegantie. Puntige bloem, wit met een rozerode blos en een prachtig hart. Zowel in de knop als volledig als een ster open gebloeid een sieraad in elke tuin. Geef haar een plek in voedzame grond op niet te vochtig gazon. Ook in potten met witte druifjes. Prachtig.

Scilla mischtschenkoana

Een verwilderingsbolletje met ijsblauwe kleur (en een donker nerfje) dat iedereen aanspreekt. Combineert geweldig met andere heldere blauwe, paars/lila tinten,roze of wit. Past overal!

Tulipa ‘Pink Impression’

Stevige, forse tulp, met warm fabrikoos-roze bloemen als eieren zo groot. Heel mooi in een zonnige border! Spannend gecombineerd met paarse damastbloem, Geranium phaeum, judaspenning of muurbloem en feloranje, gelijktijdig bloeiende tulpen zoals de geurende leliebloemige ‘Ballerina’ of de witte narcis Thalia.

Tulipa sylvestris

De enige inheemse en ‘natuurlijke’tulp die we kennen en een geliefde stinzenplant. Een sierlijk, altijd gebogen bloemstengel draagt een kleine en geurende bloem. De naam “bostulp” is verwarrend, want dit tulpje staat het liefst in de zon, in een natuurlijke, zonnige border.

Crocus vernus ‘Jeanne d’Arc’

Een zuiverwitte crocus met een feloranje stamper. Een blikvanger in het gazon. Prachtig met andere vroege witte soorten, zoals Galanthus nivalis en crocussen, zoals ‘Snowbunting’’ en ‘Ard Schenk’.

Narcissus Golden Harvest

Een klassieke gele trompetnarcis met een bloei in februari/maart. Mooi in borders, onder struiken en in potten. Ook geschikt voor in het gras. Bloeit samen met scilla’s en crocussen.

  Vraag via dit formulier uw bloembollen aan!

  Allium nigrum

  Allium sphaerocephalon

  Allium ‘Purple Sensation’

  Camassia leichtlinii ‘Caerulea’

  Tulipa ‘Royal Virgin’

  Galanthus elwesii

  Hyacinthoides non-scripta

  Muscari latifolium

  Crocus tommasinianus ‘Ruby Giant’

  Allium ‘Gladiator’

  Fritillaria meleagris

  Narcissus triandrus ‘Thalia’

  Scilla siberica

  Naricssus ‘Jetfire’

  Crocus vernus ’Flower Record’

  Tulipa ‘Spring Green’

  Tulipa turkestanica

  Tulipa ‘Queen of Night’

  Narcissus poeticus var. recurvus

  Tulipa clusiana

  Scilla mischtschenkoana

  Tulipa ‘Pink Impression’

  Tulipa sylvestris

  Crocus vernus ‘Jeanne d’Arc’

  Narcissus Golden Harvest

  Contactgegevens